Tuesday, November 19, 2013

Macam mana nak delete file dari dropbox dalam komputer ?Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni aku nak kongsikan cara macam mana nak delete/buang fail dalam dropbox.. Bagi yang belum tahu apa itu dropbox, atau macam mana nak guna, boleh KLIK SINI..

Cara untuk delete file dari dropbox sama saja caranya macam kita delete file dikomputer, ianya akan secara automatik juga delete file yang disimpan secara online. Kalau guna Mac boleh drag terus ke Trash.

Kalau nak delete secara online,

1. Log in akaun
2. Klik file mana yang nak delete (seperti gambar dibawah)
3. Klik button "delete" (seperti gambar dibawah)


Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas


file yang korang delete akan tersimpan dalam history dropbox selama 30 hari, jika korang tetiba nak restore balik file korang, dalam masa 30 hari tu boleh la.. kalau tak, tak dapek den nak nolong.. walaubagaimanapun bagi mereka yang melanggan feature "packrat" dengan dropbox, dropbox akan simpankan file korang selama mana korang masih ada feature "packrat" tu..

kalau korang nak delete history, maksud aku nak delete terus file tu, dan memang taknak restore bila-bila dah.. korang boleh "permanently delete".. 

caranya adalah dengan, 

1. Klik "Show deleted files"(seperti gambar dibawah)
2. Klik file yang nak dibuang selamanya..(seperti gambar dibawah)
3. Klik "Permanently delete"(seperti gambar dibawah)

Klik gambar untuk paparan yang lebih jelasnotakaki: Kalau nak restore file tu balik, dalam tempoh 30 hari file tu didelete boleh ikuti langkah diatas cumanya jangan klik "Permanently delete", tapi klik "Restore".. AWAS kalau dah permanently delete, memang tak dapat nak restore balik..


Kalau ada sebarang info tambahan atau sebarang soalan boleh pos dekat komen.. Terima kasih singgah.. 4 comments: