Friday, January 11, 2013

Cara nak transfer duit Maybank2U (bergambar)



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ni aku nak kongsi cara macam mana nak transfer duit dalam Maybank2u..


Peringatan!! Cara ini untuk mereka yang sudah mempunyai akaun Maybank2u, jika masih belum ada, sila pergi ke kaunter Maybank untuk mendapatkan bantuan..

p/s:- klik gambar untuk paparan yang lebih jelas.. 


untuk cara nak tambah nilai prepaid telefon bimbit di Maybank2u KLIK SINI

okay mari teruskan..


1) lawat ke maybank2u.com.my, pastikan url anda betul masa melawati website ini.. kerana ditakuti anda dipancing ke website yang salah..





pertama sekali, login, lepastu akan ke skrin seperti dibawah ini.. pilih "Accounts & Banking"


lepas tu pilih "Transfer"..


lepas tu pilih korang nak transfer ke mana, macam aku nak transfer ke akaun Maybank juga.. jadi aku pilik option 3.. "New 3rd party account transfer"


lepas tu isi maklumat jumlah yang nak dipindah, no akaun, emel dan sedikit huraian tentang transaksi yang sedang dibuat.. dah selesai tekan "Continue"..


lepas tu tekan "Request a TAC number", nanti server akan hantar TAC number ke telefon bimbit yang korang register untuk maybank2u.. lepas da dapat TAC number masukkan kat ruangan yang disediakan.. lepas tu tekan confirm..


dan akhirnya anda berjaya.. akan pergi ke page seperti dibawah ini..



Jika terdapat sebarang masalah, boleh dikemukakan diruangan komen, aku akan cuba jawab.. tapi lebih bagus untuk topik ini anda pergi ke Maybank terus untuk bertanya bagi mendapatkan bantuan terus,

untuk talian hotline Maybank : 1-300-88-6688
jika anda berada diluar negara : 603-7844 3696

harap membantu.. Yay!




103 comments:

  1. Email perlu letak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu untuk emel si penerima.. kalau boleh letak la emel dia.. kalau penerima tak bagi emel, selalu aku letak emel aku supaya dapat keep track transaksi.. kira lagi yakin la.. dapat SMS dari maybank.. dapat emel dari maybank.. heheh :)

      Delete
    2. knp dkt maybank2u sy xde tulis request TAC ye ?

      Delete
  2. Kalau nak Transfer ke bank lain mcm mna ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://3.bp.blogspot.com/-CRcl4tMMzhs/UO_288ASr2I/AAAAAAAAAW0/z6SIJ3d8MJo/s1600/cara+transfer+duit+3.jpg

      masa lepas pilih transfer, pilih "New interbank GIRO transfer"

      *langkah sama macam kat atas..

      Delete
  3. sangat membantu...mekaceh...<3

    ReplyDelete
  4. kalau nak add favourite macam mane ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat reply Zaty, agak sibuk.. hehehe..

      aku ada buat tutorial, boleh tengok kat sini -->

      http://ultimatebot.blogspot.com/2013/08/macam-mana-nak-simpan-nombor-telefon.html

      terima kasih bertanya.. harap membantu.. jangan lupa singgah lagi.. ;)

      Delete
  5. salam...tumpang tanya, kalau nak transfer duit ke bank luar negara camne ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti, tapi ini antara pilihan yang awak boleh cuba Paypal, Western Union, tranfer guna bank atau Pos Malaysia.. detail maklumat saya tak pasti, sebab belum pernah cuba.. kalau dah cuba nanti saya pos dekat blog ni yer.. :)

      tapi untuk masa ni, saya rasa awak boleh tanya pada tempat2 yang saya nyatakan tu sendiri untuk kepastian..

      maaf lambat reply sibuk sikit kebelakangan ni..

      Delete
  6. Replies
    1. TAC dapat melalui SMS.. maybank akan hantar SMS ke telefon bimbit yang didaftarkan..

      Delete
  7. bila dh pindah duit,duit tu automatik terus ad ke akaun yg kita transfer atau ia makan masa jgak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia automatik masuk kedalam akaun..

      Delete
  8. Kalau nak transfer ke akaun lain mcm cimb mcm mn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://3.bp.blogspot.com/-CRcl4tMMzhs/UO_288ASr2I/AAAAAAAAAW0/z6SIJ3d8MJo/s1600/cara+transfer+duit+3.jpg

      masa lepas pilih transfer, pilih "New interbank GIRO transfer"

      *langkah sama macam kat atas..

      Delete
  9. maaf bertanya=)
    macam mana nak tulis amount tu yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak per, tak tau tanye je..

      cuma taip saje jumlah yang mahu kita transfer dekat ruangan amount tu.. contoh 20.00

      kalau masih ada masalah/tak faham tanya ye..

      Delete
  10. salam, kena charges tak kalu transfer online ni? tq

    ReplyDelete
  11. Knp bila nak tranfer dia keluar you do not have any registed favourite 3rd party account transfer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kita tak register favourite account lagi.. kalau tak register lagi, kena guna New 3rd party.. bukan favourite.. :)

      Delete
  12. maaf saya nk bertanya kenapa saya x boleh lakukan transfer.step 2 dah ok.cuma ketiga aje tak lepas.katanya saya kena buat tac yg baru.adakah saya kena daftar semula kat atm

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Request a TAC number" dah tekan ke? kalau dah tekan, dia akan hantar nombor TAC ke telefon bimbit kita (yang kita daftarkan masa buat maybank2u), pastu kita masukkan no tac yang di sms tu ke ruang yang disediakan..

      kalau masalah masih sama, lebih baik bertanya terus dikaunter khidmat pelanggan maybank..

      terima kasih bertanya, harap membantu.. :)

      Delete
  13. asal saya punye maybank 2u x de tulis 3rd party transfers??
    bole tolong x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybank2u mana2 sama je.. kalau takde, mungkin salah klik kat mana2 tu.. cuba ikut balik step by step.. kalau masih ada masalah, terpaksa la kamu cari orang yang dapat bantu secara berhadapan.. nak tolong online sekadar gambar2 kat atas tu la yang dapat saya bantu :) maaf ya..

      Delete
  14. Kalau nak Transfer ke bank lain cth ambank utk byar ccm keta, pilih loan payment
    ke atau hire purchase? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab ni tak pasti la bro/sis.. cuba pastikan dengan kampeni tu.. takut-takut salah pulak.. sebab lain cara tu kadang-kadang.. maaf ye..

      Delete
  15. knp yg aku punya kena cas debit RM8? sape2 thu x kenpa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cas debit tu dikenakan waktu bila ek?

      Delete
  16. salam. description of transcription tu nk tlis ape? xpe ke email klo xisi sbb xtau email penerima tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. description of transcription untuk tulis nota duit tu transfer untuk apa.. kalau tak tulis pun takpe.. tapi lagi comel tulis, jadi dapat la masing-masing tau duit tu untuk apa.. :)

      kalau tak isi emel penerima pun takpe.. cuma penerima tak dapat la notification pasal tu.. tp aku selalu letak emel aku sendiri sebagai simpanan aku, kalau aku tak tau emel penerima.. :)

      Delete
  17. Salam boss , nape tempat saya tade keluar tu semua eak ? cuma keluar Own account Transfer sahaja. ada pencerahan tak ? saya baru je guna m2u ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya keluar.. cuba periksa url semula.. atau guna komputer lain.. jangan lakukan sebarang aktiviti jika tak sama.. boleh ke Maybank untuk lebih penjelasan..

      Delete
  18. Salam... kalo transfer dari Maybank2u ke Affin Bank boleh x..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. ini senarai rujukan : http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?channelId=ACC-Accounts&cntTypeId=0&programId=ACC04-FundsTransfers&cntKey=ACC04.03&chCatId=/mbb/Personal/ACC-Accounts

      Delete
  19. salam nk tanya saya transfer ke bank islam guna favourite 3rd party pastu pilih giro interbank fund transfer. tp x masuk pun ke bank islam saya. knp ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm.. ini mungkin berkaitan dengan teknikal ni.. boleh rujuk pada pihak maybank, sila telefon nombor yang diatas.. maaf tidak dapat membantu dan kerana lambat reply.. sibuk sikit.. :(

      Delete
  20. nk tye sy dh isi amount,no akaun penerima & klik continew tp yg kuo " Recipient reference is required."kt mn nk dapatkan Recipient reference.xde dpt msg pn dr bank

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini untuk rujukan penerima, tulis nombor invoice (jika ada) atau apa-apa info macam "duit sewa bulan 12" yang berkaitan bagi tujuan rujukan..

      Delete
    2. Samalah. Nak tanya pasal tu jugak. Maknanya tulis apa2 pun boleh eh?.

      Delete
  21. Tumpang tanya cmne nk bayar aeon credit melalui online banking?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf susah nak diterangkan dikomen, saya akan ambil soalan saudara/i ini untuk topik tutorial akan datang.. maaf jika menjadi kesulitan.. :( maaf lambat reply juga.. sebab sibuk sangat.. :(

      Delete
  22. Replies
    1. sama-sama.. harap Zana dapat bantu kawan-kawan yang lain juga :)

      Delete
    2. ;) lagi satu nk tanya..mcm mne nk transfer maybank ke cimb bank?

      Delete
  23. assalammualaikum,sy still lg pening nk transfr duit..ke cimb....(1st time nk wt)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, mmm maaf lambat reply, saudara boleh ikut langkah demi langkah, dan baca komen diatas, ada saya terangkan sedikit tentang caranya.. saya akan buat tutorial lebih jelas berkaitan transfer dari maybank ke cimb, tapi bukan sekarang, mungkin dalam minggu ni, maaf sibuk sedikit.. :(

      Delete
  24. tadi saya tersalah klik.. klik dekat new favourite 3rd party.. ada tac number jgk... duit saya tak ditolak kn?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada masukkan TAC number dah ke? kalau belum masuk dia tak transfer lagi.. untuk kepastian boleh check baki akaun, sbb dia tak amik masa lama pun untuk tengok baki.. boleh tanya pihak Maybank juga untuk lebih kepastian..

      Delete
  25. Salam . sy nk tnye . sy baru first time login. hmm acsess num tu yg mne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat reply, cuba lihat disini dulu https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/mbbViewTerms.do#1#1

      harap membantu.

      Delete
  26. hi kenapa saya x dapat proceed ke step 2? dah isi maklumat semua dlm step 1 tp tekan continue tak dapat2..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, boleh tau apa error yang diterima masa tekan "continue" tu?

      Delete
  27. Hi nk tnya sy dah tekan request tac tu kenape tak dpat jugak msg??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang memang lambat, kena cuba waktu lain.. walaubagaimana pun kena pastikan dulu nombor phone kita tu memang betul yang didaftarkan dengan maybank..

      maaf sebab lambat reply, sibuk gila kebelakangan ni.. ;)

      Delete
  28. Salam, saya 1st time guna maybank2u ni.. Saya nak tanya, kalau dari bank lain boleh ke transfer duit ke acc maybank2u?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya transfer duit dari bank lain ke akaun maybank ke? memang boleh, tapi bukan guna maybank2u untuk transfer dari akaun bank lain, kalau nak transfer dari maybank2u ke akaun bank lain, boleh guna maybank2u.. maaf lambat reply.. sibuk kebelakangan ni.. :(

      Delete
  29. SALAM BOS..BLEH X BG TUTOR CARA NK BUAT PAYMENT STREAMYX MNGGUNAKN M2U?HELP ME

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay bos, nanti saya akan buat tutorial ek..

      Delete
  30. Salam nak tnya TAC kene register di bank ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAC adalah nombor yang dihantar ke telefon bimbit yang telah didaftarkan di mesin ATM, boleh minta bantuan dari pihak bank.. :)

      Delete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. salam . nak tanya . skg klu nak tt ke favourite 3rd party account . after Msok TAC . dye ade bg soalan kan . Masa bila ye kite jawab soalan2 tu . sbb sy kne slah jwb mybnk2u acc kne locked terus .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bab ni kira bab security, kena berhubung terus dengan pihak maybank..

      Delete
    2. untuk talian hotline Maybank : 1-300-88-6688
      jika anda berada diluar negara : 603-7844 3696

      Delete
    3. nak tnya ,TAC xbleh dpat ke melalui email?

      Delete
  33. Salam nak tanya.. maybank2u format baru ka? Semua keluar fav. Ja... mcm mn nak transfer bkn fav.

    ReplyDelete
  34. asl sy tak blh transfers ek??? dia nak "Recipient reference" lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recipient Reference tu letak je maklumat mcm "rumah sewa" atau "duit belanja" atau "dari ultimatebot" atau apa2 yang berkaitan...

      Delete
  35. Nk transfer maybank2u ke bsn cmner ye..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilih "new interbank GIRO transfer".. bukan "3rd party account transfer"

      Delete
  36. Knp sye punye takde New 3rd party ea ? Mcm mne nk transfer .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada patutnya.. cuba periksa betul2..

      Delete
  37. thanks sgt membantu :)

    ReplyDelete
  38. Camne nk copy payment statement untuk saya send ke penerima maksud saya resit.

    ReplyDelete
  39. Saye blom daftar mybnk 2u lg tp skrng saye ade di luar negara mcm mne ye?

    ReplyDelete
  40. salam,nk tny 2 soalan..
    1.ap beza favourite interbank funds transfer dan new interbank funds transfer??
    2. sy dh bnk-inkn duit mlalui fvourite intrbnk funds transfer ke akaun cimb tp nilai ny tidak ditolk?adkh duit yg ditransfer tu pda akaun cimb tu dtrima??

    #mohon bantu..

    ReplyDelete
  41. TAC tu mmg kne daftar number telefon kat branch sahaja ke ?

    ReplyDelete
  42. Selamat ptg,nk bertanya..sy dah isi no.acc penerima,jumlah and no phone penerima..lpas tu submit,dia kluar recipient reference is mandatory,naper yer..tlg bantu saya.

    ReplyDelete
  43. Apa yang dimaksudkan dengan 3rd party fund transfer?

    ReplyDelete
  44. Salam..mcm mna nk check sape yg masukkan duit ke akaun maybank kte melalui maybank2u ni? TQ

    ReplyDelete
  45. Salam..saya nak tanya. transfer duit ke bank lain melalui mybank2u ke cas mahal x?

    ReplyDelete
  46. kalau tak daftar mobile banking boleh tranfer duit melalui maybank2u x?

    ReplyDelete
  47. Maaf masih baru..saya baru sahaja buat maybank2u dan saya nak buat tranfer perlu ke saya pergi ke bank semula???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpayah...selepas dahbuat kena daftar no mobile phone kat kaunter(uuntuk dapatkan pengesahan TAC)...lepas tu bila nak transfer masuk guna PC atau loging google maybank2u....

      Delete
  48. Tampilkan mybank 2 sye lain laah.... nak transfer pun sususah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna PC..atau masuk kat Google maybank2u...Jan guna mobile download
      sye pun cam tu dulu..lepas tanya pgi bank saya di bagi tunjuk ajar

      Delete
  49. baru2 nie sy buka akaun..n da daftar maybank2u jg..tpi napa baki akaun sy makin kurang kna potong lbh kurang dlm rm8..knpa ea?mohon trangkn.klu ada sape2 yg pnh.

    ReplyDelete
  50. baru2 nie sy buka akaun..n da daftar maybank2u jg..tpi napa baki akaun sy makin kurang kna potong lbh kurang dlm rm8..knpa ea?mohon trangkn.klu ada sape2 yg pnh.

    ReplyDelete
  51. tuan, macam mana nak transfer guna mobile phone??

    ReplyDelete
  52. macam mane nak tranfer k eon kredit. sdgkan dkat dlam tuh x de tulis eon kredit pon.

    ReplyDelete
  53. Kenapa saya punya acc maybank2u x ad 3rd Party??

    ReplyDelete
  54. macam mana nk tengok resit transfer?

    ReplyDelete
  55. Macam mana nak transfer ke maybank luar negara ye? Contoh maybank malaysia transfer ke maybank indonesia

    ReplyDelete
  56. Setiap kali lpas trnsfer,nk dwnload resit pembayaran,x boleh...loading lama sgt....boleh bantu x??

    ReplyDelete