Sunday, December 2, 2012

Macam mana nak download movie dari internet ?



Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni aku nak kongsi cara nak download filem kat internet, kat mana boleh download movie..

Mungkin ada yang tak bersetuju dengan cara download movie dari internet atau beli cd cetak rompak.. hehehe.. tapi percayalah.. aku ada sebab yang sangat kukuh untuk perkara ni.. mungkin kalau nak berborak dengan aku tentang perkara ni, korang boleh je hubungi aku melalui email aku.. (psstt.. ada kat tepi blog aku ni.. cuba cari.. hehe)

Untuk download movie dari internet ni ada banyak cara.. tapi aku lebih selesa mengenalkan cara untuk menggunakan peer to peer punya teknik ( atau kata lainnya torrent ) berbanding dengan cara-cara lain seperti direct download.. sebab direct download selalunya menemui kegagalan berbanding dengan peer to peer.. direct download perlukan korang pengguna yang percuma menunggu lebih lama, dan juga perlukan perhatian korang contohnya untuk tekan download link yang berikutnya setelah 1 jam download.. dan perlu tunggu 1 jam lagi untuk link tu aktif (countdown).. memang ada cara orang gunakan macam restart modem untuk restart ip.. tapi masih perlu kan masa..

hehehe.. dengan torrent ni, memang kadang-kadang makan masa yang lama nak-nak kalau movie tu dah lama gila.. atau kurang popular, dimana kurang orang yang kongsikan.. tapi.. ianya berbaloi untuk segala-galanya.. erm.. ini bagi aku la.. hehehe~

okay.. untuk cara torrent ni.. korang perlukan satu software (client) untuk di-install kat pc korang..

yang aku selalu gunakan adalah utorrent, korang boleh download KAT SINI.. pilih utorrent stable, untuk versi yang stable..

lepas dah download, run file yang korang download untuk install utorrent kat pc korang..

lepas dah install..

pergi lawat website macam

  • http://thepiratebay.se/ 
  • http://isohunt.com/ 
  • http://torrent.jiwang.cc/   (malaysia punya)

untuk download torrent file.. kat sini, masa mencari kena berhati-hati, banyakkan mengadaptasi dulu komen, atau file sebelum download.. tengok ada tak orang komen macam "fake" atau "virus", atau komen-komen yang negatif mengenai file tersebut, kalau ada, korang dinasihati supaya cari file yang lain untuk keselamatan..

lepas dah download file torrent tu, double click file tu, nanti dia akan buka dalam utorrent korang..

lepas tu korang hanya perlu tunggu sehingga file habis download..

itu je..

kelajuan download bergantung pada kelajuan internet korang, dan berapa ramai seeders untuk file tersebut.. makin ramai seeders, makin banyak source dikongsi, makin laju korang download.. aku pernah dapat sampai 300++ kbps, sebab file tu popular dan internet yang agak laju waktu tu.. heheh.. so kalau semuanya tiptop file mungkin selesai download kurang dari masa sejam.. kalau tak, mungkin lambat sikit..

sebarang soalan boleh pos kat ruang komen ye.. aku akan cuba jawab.. in-sha-Allah..


33 comments:

  1. Bagus2...
    Mudah faham dan simple to catch.

    Masih tak faham yg nie en blogger;
    Axxo yang terbaik tu punya files selalu 800mb divx bukan? adakah dipotong ceritanya? Jd di mana value cerita tue ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :)

      size cerita bergantung jugak.. kadang 1GB++ kadang2 800 MB, bergantung pada kualiti (HD/AVI/MPG) dan pada panjang filem tersebut..

      Axxo ni salah seorang ripper terkenal.. selalu file dia mmg sekitar 700MB aje.. sebab kepakaran dia untuk bagi size kecil dan kualiti yang baik tanpa memotong adengan dalam filem tersebut buat dia terkenal.. walaubagaimana pun ada banyak orang yang menyamar jadi dia.. hehehe~

      jadi berhati2 la ye..

      harap2 menjawab soalan.. hehe.. kalau tak jawab lagi.. sila balas dgn soalan lebih detail yer :) terima kasih..

      Delete
  2. utorrent ni kena tengok seeder die ...klu seeder dia lebih daruna ui sepatutnya maknanya bagus untuk download cerita ni ...saya masih berusia 12 tahun dan pandai download cerita ...sbb ayh saya keje it sbb tu say PANDAI ...hehehe....klu u - torrent ni nak download cerita hanya boleh download cerita english sahaja ...cerita selain dari english mmg tak de dlm senarai ..tapi memang bestlah guna u torrent ni ,..laju dan gambar pun klear ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah 12 tahun dah pandai.. hehehe..

      kalau nak cerita Malaysia.. boleh cuba cari dekat sini :- http://torrent.jiwang.cc/

      terima kasih untuk review pasal utorrent ni ek penputeri2372 :)

      Delete
  3. Replies
    1. apa yang tak dapat ek? boleh jelaskan lagi? hahaha.. tak tau nak tolong macam mana kalau macam tu je komennye.. :P

      Delete
  4. Hello, leh download movie ke gune galaxy note 10.1? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello! cuba try guna app frostwire boleh download kat http://www.frostwire.com/

      kalau nak cara lain, manual.. kena download ke PC dulu, kemudian convert ke format M4V, dan transfer ke tablet.. lepas tu download MX video player dan arm7 codec dekat market untuk play video tu..

      ada cara lain lagi.. nak taip macam susah nak terangkan kat sini.. ada masa nanti aku buat tutorial dekat sini..

      datang lagi ye.. hehehe~

      Delete
  5. kenapa bila sy download yg kluar tray IDM

    ReplyDelete
    Replies
    1. download yang mana satu ya? boleh jelaskan lagi tak situasi awak?

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. aq dha download utorrent and dha install,tpy aq x tau mcm mna nak download file kat torrent.jiwang.cc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aq pon tak tau gak nie.

      Delete
    2. maaf, aku rasa ada masalah dengan jiwang sekarang ni, mungkin ada kaitan dengan kes ini --> http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130618/je_23/Pemilik-web-jiwang.org-ditahan

      iskkk.. :(

      Delete
  8. http://torrent.jiwang.cc/ tak boleh pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, aku rasa ada masalah dengan jiwang sekarang ni, mungkin ada kaitan dengan kes ini --> http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130618/je_23/Pemilik-web-jiwang.org-ditahan

      iskkk.. :(

      Delete
  9. salam..
    sy download u torrent tp sy xtau dye dh download atau x download. mcm skrg ada 2 files dlm torrent sy 1 tulis "seeding" ada highlight merah dan 1 lg tulis "connecting to peers". button play/start torrent tu mmg xleh tekan sbb mungkin dye dh start.


    sy ingat kena tunggu tp tunggu punya tunggu tak gerak pun..boleh tolong sy x adakah sy nye torrent error?sy dh install 2/3 kali tp masih sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud awak, awak download utorrent tu apa? file .torrent ke?

      saya rasa itu maksud awak, isu awak ni sebab tak banyak orang yang tengah share file tu.. jadi memang dia lambat gila.. atau tak download langsung.. cuba cari file torrent yang popular..

      harap membantu.. terima kasih kerana bertanya..

      Delete
  10. mcm mana nak download dari jiwang cc...
    nak register pun x dpt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, aku rasa ada masalah dengan jiwang sekarang ni, mungkin ada kaitan dengan kes ini --> http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130618/je_23/Pemilik-web-jiwang.org-ditahan

      iskkk.. :(

      Delete
  11. macam mane nk download niy ...asik warning jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh terangkan lebih lanjut situasi ko? mksd aku apa warning yang ko dapat tu?

      Delete
  12. x faham langsung la. da byk website saya bukak semata2 nak tau cara download movie. tapi semuanya entry yg da lama. butang download pun x ada. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak faham? cuba ikut langkah demi langkah.. sebab kawan-kawan lain boleh je download.. hehe..

      kalau perlu penerangan, cuba nyatakan apa masalah yang dihadapi secara jelas.. :)

      Delete
  13. dah download pastu pergi sebelah kanan atas tu ke?
    utk web :
    http://thepiratebay.se/
    http://isohunt.com/
    http://torrent.jiwang.cc/

    kalau bleh bg keterangan bergambar..lagi senang kn..cadangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. tu la.. maaf akan aku update nanti.. emmm lepas dah donlod utorrent dan install kedalam pc, lawati website torrent, search file yang dicari seperti nama movie.. kemudian download file tersebut.. klik pada file yang didonlod, nnt dia akan buka utorrent.. dan tunggu la dia abis donlod..

      Delete
  14. salam bro, bila nak masuk thepirate bay ni kluar warning sign.
    bleh proceed ke bro? no harm?

    Warning: Suspicious Site





    Whoa!

    Are you sure you want to go there?

    https://thepiratebay.se/ may be risky to visit.


    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh proceed, tapi sebelum tu pastikan komputer ada antivirus dulu.. dan jangan click pada iklan dan popup iklan.. walaubagaimanapun ini hanya cadangan, sebarang kerosakan atau kehilangan aku tak bertanggungjawab.. hehehe..

      btw aku selalu proceed je.. :P (dengan antivirus dan tak klik iklan, tak pernah berlaku kejadian yang tidak diingini..)

      Delete
  15. dh bukak torrent pastu buat apa???

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas dah install utorrent download file torrent, lepas tu double click dekat file torrent tu, dia akan bukak utorrent, dan biarkan dia download..

      Delete
  16. kalau da bukak pirate bay tu..next step kene search kan tajuk movie..then die klua la banyak2 link utk download movie tu kan? pastu da pilih salah 1...pastu die klua 1 page ni banyak betol button DOWNLOAD..pening la ane 1 nak tekan..dah try tekan then klua pelik2 pulak..please help! tak reti2 lg nak download ni.. TQ

    ReplyDelete
  17. salam.
    saya nak tanye, boleh tak saya nak beli je movie yang korang download tu. sy tak pandai nak download n internet tak laju. saya nak movie omputih n HD quality. pm saya harga n kat mana nak jumpa/beli. email saya razak_80@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. pegi je..dekat laman web ini kat.ph di situ ada banyak movie baru baru..

    ReplyDelete