Sunday, July 1, 2012

Cara untuk buat Google Chrome sebagai default web browserAssalamualaikum dan salam sejahtera,

( Untuk Internet Explorer dan Firerfox boleh baca dekat [SINI] )

Macam mana cara untuk tukar Google Chrome sebagai default web browser? Selalunya, kita kalau install web browser, web browser yang baru kita install akan jadi default web browser kita.. sebenarnya, kita boleh pilih masa install untuk taknak web browser baru kita sebagai default web browser.. selalunya, kalau macam aku, install browser baru adalah bertujuan untuk test website-website yang aku develop..

Tapi macam mana kalau kita dah terlanjur ter "set" browser baru sebagai default web browser?, macam kes aku sekarang ni la.. aku syok guna Chrome dari Opera, jadi bila aku bukak link dari luar (skype/ym/gmail), dia akan auto bukak dekat Opera.. lepas beberapa lama tangguh, akhirnya aku putuskan untuk tukar Google Chrome sebagai default browser aku.. dan aku nak kongsikan dengan korang..

ini cara-caranya..
(klik gambar untuk paparan lebih jelas)

mula-mula pergi dekat sudut kanan Google Chrome.. klik dekat gambar spanar tu, pilih setting..(klik gambar untuk paparan lebih jelas)

lepas tu, scroll bawah sikit kalau perlu sampai korang jumpa.. "Make Google Chrome my default browser" punya button.. lepas tu klik button tu untuk set Google Chrome sebagai default web browser..

Itu aje, ada sebarang soalan boleh pos dekat komen..

2 comments:

  1. kenapa bila dah tekan...benda alah tu masih ta jadi lagi???

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh terangkan lagi situasi ko ni? aku tak dapat bayangkan apa masalah yang berlaku kat ko ni.. hehehe :D maaf ye..

      Delete