Thursday, June 7, 2012

Cara nak cari Latitude dan Longtitude pada Google Maps












Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Topik hari ini "Cara nak cari Latitude dan Longtitude pada Google Maps"

Okay! dalam kerja-kerja yang aku lakukan seharian, kebanyakkannya berinteraksi dengan internet, termasuklah Google Maps!.. Google Maps adalah cara mudah untuk kita mendapatkan lokasi sesuatu tempat, dimana ia juga menyediakan hala tuju ke tempat tersebut dari tempat kita berada, kool bukan? hahaha!

Jadi cara nak cari Latitude dan Longtitude pada Google Maps adalah seperti berikut..


















  1. Klik kanan pada tempat yang anda yang anda nak tau dia punya latitude dan longtitude, kemudian pilih "What's Here?"
  2. Klik dekat anak panah hijau, nanti akan keluar ia punya latitude dan longtitude.. contoh "3.067755,101.693699"... 3.067755 adalah latitude manakala 101.693699 merupakan longtitude..


Cara lain..


  1. Klik dekat "Maps Labs".. ada kat belah kiri.. kecik je dia tulis.. warna biru.. nanti ada popup keluar.. "enable" LatLng Marker.. lepas tu "Save changes".. dah save.. 
  2. Klik kanan dekat betul-betul tempat korang nak dia punya latitude dan longtitude, pilih "Drop LatLng Marker"..


Itu aja... ada soalan? pos dekat komen! hehehe.. aku akan cuba bantu!.. 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment