Wednesday, June 13, 2012

Apa itu domain name secara ringkasnya ?




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa itu domain? nama domain? itu lah yang selalu client tanya aku bila bab-bab nak bina website ni..

Jadi dalam bahasa mudahnya/ringkasnya aku terangkan pada client, domain name, atau nama domain ini adalah merupakan nama samaran, juga merangkap alamat mudah ingat mengantikan nombor ip address yang panjang berjela-jela..

Jadi untuk tidak perlu kita mengingat 192.168.1.1.. lebih molek kita ingat sekadar ultimatebot.blogspot.com .. hehehe.. senang sebut, senang ingat..

dia ada banyak extension





  • gov - Government agencies
  • edu - Educational institutions
  • org - Organizations (nonprofit)
  • mil - Military
  • com - commercial business
  • net - Network organizations
  • ca - Canada
  • th - Thailand
  • my - Malaysia


  • dan lain-lain..

    hurm, dulu aku ada pos satu pos "8 perkara penting semasa memilih nama domain website korang", artikel yang dapat membantu korang dalam memilih nama domain yang sesuai..

    Ada lebih mendalam lagi kalau nak diterangkan pasal nama domain ni yang tak aku terangkan, jadi kalau ada soalan tanya lah dekat komen..

    4 comments:

    1. br den tahu...thnx b'kongsi maklumat..

      ReplyDelete
    2. boleh membantu orang baru kenal apa itu domain

      ReplyDelete
      Replies
      1. terima kasih.. harap-harap dapat membantu :)

        Delete