Sunday, November 8, 2009

Betulkan Internet Explorer untuk Windows XP

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Ada seorang budak comel mengalami masalah dengan Internet Explorer dia.. Aku memang syiok kat dia, jadi selain aku suka mencari tutorial di google, aku harap dapat la gak aku membantu dia dalam masalah ini. Macam mana nak betulkan / repair Internet Explorer untuk Windows XP?

Setelah berjumpa dengan penyelesaiannya.

Ini lah dia.

Cara pertama :-
  • Gi kat Start menu, pilih Run.
  • Kat Open , taip sfc /scannow (Nota: ada jarak diantara sfc dengan /scannow)
  • Klik OK.
  • Ikut arahan untuk proses System File Checker.
  • Reboot komputer bila System File Checker selesai.
p/s:- pastikan ada CD windows Xp utk cara pertama ini.

Cara kedua :-
  • Gi kat Start menu, pilih Search, pastu pilih All Files and Folders.
  • Tengok kat More Advanced Options kemudian tandakan Search Hidden Files and Folders.
  • Pastikan Search System Folders dan Search Subfolders bertanda.
  • Kat All or Part of the File Name, taip ie.inf
  • Kat Look In drop-down punya menu, pilih C: atau mana2 partition yang korang simpan folder Windows.
  • Klik Search.
  • Pas da jumpe ie.inf file yang terletak kat folder Windows\Inf.
  • Klik kanan kat ie.inf pastu pilih Install.
  • Reboot komputer lepas selesai install.
Selamat mencuba!

p/s:- doakan aku dengan dak tu ek.. hahah!

3 comments:

  1. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ReplyDelete
  2. hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

    ReplyDelete